Много обичам орхидеите, така че имам десет вкъщи. Само че две години

...
Много обичам орхидеите, така че имам десет вкъщи. Само че две години
Коментари Харесай

Случайно разбрах рецептата за торене. Всичките ми орхидеи са с цветни стъбла. Никога не е имало такава красота на перваза ми.

Много обичам орхидеите, тъй че имам десет вкъщи. Само че две години не цъфтяха по никакъв метод. Пресадих ги в транспарантни чисто нови саксии.

Купих специфична почва. Дори ги поливах с тор, който пристигна като подарък на закупената почва. Не цъфтят и това си е. Те просто замръзнаха в развиване. Те сякаш не умират, само че и не порастват.

Веднъж в един офис видях седем орхидеи, стоящи на перваза на прозореца и всички те цъфтят!  Беше необикновено красиво! Разбира се, помолих момичето, което работеше там, да каже какво прави с тях, че те цъфтят толкоз приказно.

Тя се усмихна и сподели, че рецептата е доста елементарна. В двулитров буркан с топла вода прибавете една скилидка чесън, минала през преса. Разбъркайте добре и оставете да престои в продължение на три часа.

След това прецеждаме по този начин, че водата да остане без пулпата на чесъна. Запарката е подготвена. Но първо би трябвало да напоите орхидеята с вода, можете да извършите това в деня преди торенето. Тоест почвата в саксията би трябвало да е влажна.

След това използваме метода на потапяне за поливане. Изсипете настойката от чесън в огромна чаша или купа и накиснете саксията с орхидеята в нея, тъй че чесновата вода да е на равнището на две трети от саксията.

Оставете да престои половин час. След това изваждаме. Задължително е, в случай че вършиме това през зимата къщата да е топла по време на потапянето на орхидеята. Влагата не би трябвало да застоява, а бързо да се изпарява от саксията.

Оказва се, че подобен тор освен има позитивен резултат върху цъфтежа, само че също по този начин е и предварителната защита на гъбични болести, нахлуването на вредители – инсекти. Това се дължи на състава на чесъна.

Съдържа етерични масла, витамини, органични киселини и особено вещество с бактерицидни свойства – алицин.

И по този начин, несъмнено, щом се прибрах вкъщи, подготвих отвара от чесън по посочената рецепта и я полях моите орхидеи. Въпреки че, почтено казано, не имах вяра, че ще помогне. Но месец по-късно ненадейно видях дълго чакан цъфтеж  на една от орхидеите.

Трудно е да предам изненадата и насладата си по едно и също време. Но това не беше всичко. Три дни по-късно в останалите саксии също се появиха цветни стъбла. И това беше най-обикновеният чесън и запарката беше приготвена за пет минути.

В резултат на това всичките ми орхидеи цъфтяха по едно и също време! Никога не е имало такава хубост на перваза на прозореца ми. От щастието, което ме обзе, даже особено отидох в кабинета на това момиче и й дадох огромна кутия шоколадови бонбони за такава магическа рецепта. И скоро станахме другари.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР